فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 42 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود علیپور گرجی*، عبدالمجید سیفی، محدثه روزبهانی صفحات 1-15

    رقابت و موازنه سازی ویژگی بارز دوران جنگ سرد محسوب می شد؛ و دو بلوک در مناطق مختلف جهان درگیر این رقابت و موازنه سازی در بسیاری از حوزه ها بودند. پایان جنگ سرد تا حدی سبب کاهش این رقابت شد ولی روی کار آمدن ولادیمیر پوتین و بحران هایی نظیر گرجستان و اوکراین که تهدید فضای حیانی روسیه را به دنبال داشت ، سبب ورود روسیه به شکل جدیدی از موازنه سازی با نام موازنه نرم شد. در این میان، دولت هایی دارای سیاست های ضدهژمونیک آمریکایی نظیر جمهوری اسلامی ایران، در سیاست خارجی روسیه اهمیت ویژه ای یافته-اند؛ زیرا با توجه به پیشینه ضدغربی دارای ظرفیت ابتدایی کافی برای ایفای نقش موثر در این موازنه سازی نرم هستند. پرسش اصلی پژوهش حاضر آن است که جمهوری اسلامی ایران چه جایگاهی در موازنه سازی نرم روسیه در قبال ایالات متحده آمریکا دارد؟ فرضیه محوری آن است که که با توجه به پتانسیل ایران در عدم پذیرش سرزمینی ایالات متحده در بحران سوریه، دیپلماسی گیراندازی ایالات متحده در پرونده هسته ای و توان بالقوه ایران در حوزه های اقتصادی و انرژی، جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی در موازنه سازی نرم روسیه در قبال ایالات متحده ایفا می نماید. این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: ایران، روسیه، موازنه نرم، آمریکا، هژمونی، یک جانبه گرایی
  • محمدکاظم کاوه پیش قدم صفحات 16-27

    خاورمیانه به عنوان منطقه استراتژیکی از مناطق بحران زا است که به علت جغرافیای سیاسی خاص و منافع ملی قدرتهای بزرگ همواره دچار چالش و تنش بوده است . از آنجایی که ایران در این منطقه قرار دارد و امنیت ملی مهمترین خواسته یک دولت - کشور است با گزینش داده های مهم می توانیم تا حدود زیادی ، بحران در این منطقه را پیش بینی کنیم . از انجاییکه اطلاعات و داده ها مهمترین ابزار یک تحلیل گر است که با ان بتواند برخی وقایع و بحران ها را تحلیل و بیش بینی کند در این مقاله به داده هایی اشاره کردهایم که به ما کمک می کند تا بحران در منطقه را بیش بینی کنیم که ؛ عبارتند از جایگاه جنبش های سیاسی در منطقه خاورمیانه و وابستگی آن به یکی از قدرت های بزرگ ، جغرافیای سیاسی ،منافع ملی قدرت های بزگ و جایگاه این قدرتهای بزرگ در روابط بین المللی کنونی ازجمله داده های قابل تامل است و همچنین ساختار سیاسی و حقوقی و برخی از تیوری های روابط بین الملل و کنوانسیونهای بین المللی از جمله داده هایی است که در پیش بینی بحران در منطقه موثر می باشند .

    کلیدواژگان: جنبش های سیاسی، جغرافیای سیاسی، قدرتهای بزرگ، ساختار سیاسی، توافقات بین المللی
  • کامبیز قهرمانی*، ابراهیم متقی، علیرضا گلشنی صفحات 28-43

    بیان مسئله: 

    گفتمان های سیاسی نقش بسزایی درتدوین وشکل گیری رقابت ها،تعاملات و نزاع های سیاسی در کشورهای مختلف برعهده دارند. این تاثیرگذاری به ویژه در کشورهای متکثر و سرشار از گفتمان های سیاسی و فرهنگی بسیار قابل توجه است. ترکیه یکی از این کشورهای مهم و تاثیرگذار درمنطقه خاورمیانه است که در دوره ای طولانی شاهد رقابت های گفتمانی متعددی بوده که همچنان نیز ادامه دارد. در همین راستا به نظر می رسد بررسی سیر تعامل و تقابل های گفتمانی در این کشور در قالب همکاری ومنازعه، پژوهشی مفید وضروری به حساب آید.

    هدف

    پژوهش حاضر درصدد است تا بابهره گیری از روش گفتمانی لاکلایو و موف به بررسی نزاع ها و همکاری های گفتمانی در ترکیه از سال های 1990 تا 2016 بپردازد. نتیجه گیری:بدین ترتیب می توان گفتمان های اسلام گرا،سکولارها (کمالیست ها و لاییک ها) وهمچنین خرده گفتمان هایی نظیر کردها را ازجمله مهم ترین گفتمان های فعال درصحنه سیاسی این کشور به شمار روند.این بررسی به ویژه از زمانی برای پژوهش حاضر حایزاهمیت است که گفتمان اسلام گرایی در دهه90 نیزتوانست خود را به طورجدی در صحنه سیاسی ترکیه نشان دهد وحتی در دوره ای به گفتمان هژمونیک تبدیل شود. به علاوه قدرت گرفتن حزب عدالت وتوسعه به عنوان حزبی اعتدال گرا و متمایل به گفتمان اسلام گرایان شکل وماهیت نزاع ها وهمکاری های گفتمانی را در این کشور پیچیده تر کرده است.

    روش

    دراین پژوهش قصد براین است که باروش توصیفی-تحلیلی و ابزارگردآوری مطالب ازنوع روش کتابخانه ای، به بررسی رقابت های اسلام سیاسی وسکولاریسم درترکیه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ترکیه، گفتمان، اسلام گرایی، سکولاریسم، حزب عدالت و توسعه
  • عبدالرضا یوسفی میانجی، حسین دهشیار*، نوذر شفیعی، رحمت حاجی مینه صفحات 44-61

    پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 ، یک رویداد غیرمنتظره بود . هدف اصلی این مقاله بررسی سیاست خارجی ترامپ در خاورمیانه می باشد..پرسش اصلی این مقاله عبارتست از : عوامل تعیین کننده و مولفه های سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه چه می باشد ؟ در پاسخ به این سوال ، به بررسی عوامل گوناگون سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نظریه ریالیسم تهاجمی ضمن ماهیت بنیادی - نظری ،از ماهیت کاربردی برخوردار است. این نظریه پاسخ مناسبی به رفتار بازیگران نظام بین الملل داده است. .طبق یافته ها ونتایج این پژوهش سیاست خارجی ترامپ بدنبال حفظ موقعیت موجود خود در منطقه و پیشگیری از ظهور هژمون منطقه ای است که می تواند ثبات موازنه قدرت را بر هم بزند و هژمونی آمریکا در دنیا را به چالش بکشد ، می باشد. این مطالعه از نوع نظری - بنیادی بوده و به روش توصیفی - تحلیلی و منابع کتابخانه ای صورت پذیرفته است .

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، آمریکا، خاورمیانه، ترامپ، رئالیسم تهاجمی
  • سید محمدتقی حسن زاده قره آغاجی*، علی محمد فلاح زاده صفحات 62-74

    چکیده نظارت پارلمانی در رفراندم سال 2017 ترکیه و بعد از مهیا شدن شرایط برای تغییر قانون اساسی، به طور چشمگیری تضعیف گردید . این اصلاحات یکی از اهداف دیرین حزب عدالت و توسعه بویژه موسس آن یعنی رجب طیب اردوغان، بود. حزب اپوزیسیون حرکت ملی نیز با این اصلاحات موافق بود. این اصلاحات شامل برقراری نظام ریاستی به جای نظام پارلمانی فعلی، الغای مقام نخست وزیری، افزایش کرسی های پارلمان از 550 به 600 و اصلاحاتی در هییت عالی قضات و دادستان ها بودند. این تحقیق به روش توصیفی و تحلیلی، به رشته تحریر در آمده و یافته های آن، نشان میدهد که اصولا دایره اختیارات ریاست جمهوری به قدری گسترده شده و قدرت نظارتی نمایندگان مجلس در قانون اساسی، آنقدر تضعیف شده که آنها در شرایط خاص، می توانند؛ عملکرد وزاء، ریس جمهور و حتی قوه قضاییه را مورد تحدید و پرسشگری قرار دهند و شایبه ادغام قوای سه گانه به شدت در این کشور، تقویت شده است. بنابراین می توان ادعا نمود که بعد از رفراندم مزبور، نظارت پارلمانی، به شدت تضعیف شده است.

    کلیدواژگان: نظارت پارلمانی، ترکیه، قانون اساسی، نماینده مجلس، رفراندوم2017
  • زهرا اکبری*، حدیث باقری نیا صفحات 75-94

    پایان جنگ سرد سرآغاز شکل گیری عصر جدیدی برای حضور اتحادیه اروپا در منطقه آسیای مرکزی بود. راهبرد اصلی اتحادیه اروپا در این منطقه تامین امنیت و ثبات با در نظر گرفتن ارزش های اروپایی، همچون حاکمیت، قانون و رعایت حقوق بشر می باشد. پژوهش حاضر بر مبنای مدل سوات و همچنین با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی به بررسی فرصت‎ها و چالش های اتحادیه اروپا در منطقه آسیای مرکزی می پردازد. سوال اصلی این پژوهش این است که حضور اتحادیه اروپا در آسیای مرکزی، چه فرصت ها و چالش هایی را برای این اتحادیه ایجاد می نماید؟ با توجه به این پرسش فرضیه ی دوبخشی پژوهش عبارت است از الف) فرصت: نیاز آسیای مرکزی به سرمایه گذاری در سطوح مختلف و ظرفیت های بالای اتحادیه اروپا، منجر به حضور این اتحادیه در منطقه و دستیابی به اهداف سیاسی-اقتصادی اش می شود؛ ب) چالش: تاکید بیش از حد اتحادیه اروپا بر اهداف لیبرال و ارتقاء دموکراسی و حقوق بشر در آسیای مرکزی باعث ناکامی اتحادیه در دستیابی به اهداف خود می گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد که از یک طرف توجه بسیار زیاد اتحادیه اروپا بر رعایت ارزش های اروپایی و از طرف دیگر فقدان وحدت در رابطه با مسایل حقوق بشری در این اتحادیه منجر به ایجاد چالش هایی برای اتحادیه اروپا گردیده است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، منطقه ی آسیای مرکزی، مدل سوات، فرصت ها، چالش ها
|
  • Masood Alipour *, AbdulMajid Seifi, Mohadeseh Rozbahani Pages 1-15

    Competition and balancing were the major features of the Cold War era. After the collapse of the Soviet Union, the international system has undergone a change and has crossed the bipolar stage, and the United States became one of the areas of the international distribution of power structure, and the other actors were marginalized. After Georgia and Ukraine crises, Russia began new balancing with the United States, but, it has not the power and influence of previous years and cannot balance directly with the United States, so it has turned to indirect opposition. In this soft balancing, Russia considers the states like Islamic Republic of Iran which have anti-hegemonic approach in their foreign policy. This consideration is caused to this question: what is the status of Islamic Republic of Iran in Russia’s soft balancing against the United States of America? This article investigates the status of Islamic Republic of Iran in Russia’s soft balancing against the United States. This article has been conducted using descriptive-analytical method.

    Keywords: Iran, Russia, soft balancing, United States of America, hegemony, Unilateralism
  • MohammdKazem Kaveh Pishgadam Pages 16-27

    The Middle East is a strategic area of crisis areas, due to its particular political geography and the national interests of big powers, has always been a challenge and tension. Since Iran is in this region and national security is the most important demand of a state-country with an important data selection, we can predict the crisis in this region. Information and data is the most important tool of analysis, which can analyze some events and crises in this article, better to the data that helps us to predict crisis in the region, which include the movement's position. Political in the Middle East and its dependence on one of the great powers, political geography, national interests of the powers and the position of these big powers in the current international relations such as the data are striking, as well as the political and legal structure and some theories of international relations and conventions between International is among the data that is effective in predicting crisis in the region, we have used this important data from international law and other knowledge related to political science.

    Keywords: Political movements, Political Geography, Great Powers, Political structure, International agreement
  • Kambiz Ghahramani *, Ebrahim Motaghi, Alireza Golshani Pages 28-43

    Problem statement:

    Political discourses have an important role in forming the political.Competitions,instractions and conflicts in different countries.This effect,specially in multinational and full of political and cultural discourses countries is very considerable.Turkey is one of the important and effective countries in the Middle East which is faced by different discourse competitions.In this regard,it seems that studying the trend of discourse interactions in this country in form of cooperation and conflict is an effective and essential research.

    Purpose

    The current work aims to study discourse conflict and cooperation in turkey during1990-2016using mouffe and lacal's discourse method.

    Conclusion

    Therefor,Islamist discourse,Seculars(kemalists and laics)and also, some microdiscourses such as kurds can be considered as the most important active discourses in political area in this country.This study is important for the current research when Islamic discourse in 1990s is strongly offered in turkey's political area and in some periods.it become a hegemonic discourse.Additionly,taking power of justice and development party as a maderate party and tendency to Islamic discourses has complicated the nature of discourse conflict and cooperation in this country.

    Method

    In this research,the purpose of this study is to use a descriptive-analytical method and a library method of data collection,Examine the competitions of political Islam and secularism in Turkey.

    Keywords: Turkey, Discourse, Islamism, secularism, Justice, Development Party
  • Abdolreza Yousefi Mianji, Hossein Daheshiar *, Nozar Shafiee, Rahmat Hajimineh Pages 44-61

    Trump's victory in the 2016 presidential election was an unexpected event. The main purpose of this article is to examine Trump's foreign policy in the Middle East. The main question of this article is: What are the determining factors and components of US foreign policy in the Middle East? In response to this question, various factors of US foreign policy in the Middle East have been examined. The research findings show that the theory of aggressive realism, while fundamental-theoretical in nature, has a practical nature. This theory has given a good answer to the behavior of the actors of the international system. According to the study, Trump's foreign policy seeks to maintain its position in the region and prevent the emergence of a regional hegemon that could destabilize the balance of power and challenge US hegemony in the world. This study is theoretical-fundamental and has been done by descriptive-analytical method and library resources.

    Keywords: Foreign policy, the United States, the Middle East, Trump, Aggressive realism
  • Seyyed MohammadTaghi Hassanzadeh Ghare Aghaji *, Ali Mohammad Fallah Zadeh Pages 62-74

    The parliamentary oversight in Turkey's 2017 referendum has been dramatically weakened after the conditions for the constitutional change were introduced. These reforms were one of the longstanding goals of the " Edalat & Toseeh" party, by its founder, Tayyip Erdoğan. The National Movement Opposition Party also agreed to these reforms. These reforms included the establishment of a presidential system in place of the current parliamentary system, the abolition of the post of prime minister, the increase of parliament seats from 550 to 600, and amendments to the High Council of Judges and prosecutors. This descriptive and analytical research, written in the field and its findings, shows that, basically, the circle of presidential powers is so widespread and the power of the parliamentarians in the constitution is so weakened that they can, in certain circumstances, ; The function of the ministry, the president and even the judiciary has been tightened up and questioned, and the strong integration of the three forces has intensified in this country. Therefore, it can be argued that after the referendum, parliamentary oversight has been severely undermined. Therefore, it can be argued that after the referendum, parliamentary oversight has been severely undermined.

    Keywords: parliamentary oversight, Turkey, Constitution, parliamentary speaker, referendum 2017
  • Zahra Akbari *, Hadis Bagherinia Pages 75-94

    The end of the Cold War marked the beginning of a new era for the European Union in Central Asia the ,, law and respect for human rights. The present study, based on the SOWT model and using descriptive-analytical methods, examines the opportunities and threats of the European Union in the Central Asian region. The main question of this research is what opportunities and threats does the EU's presence in Central Asia pose to this EU? According to this question, the two-part hypothesis of the research is: A) Opportunity: Central Asia's need for investment at various levels and high capacities of the European Union will lead to the presence of this union in the region and the achievement of its political and economic goals; B) Threat: The EU's overemphasis on liberal goals and the promotion of democracy and human rights in Central Asia will fail the EU to achieve its goals. The results of the study show that on the one hand, the EU's great attention to European values and on the other hand, the lack of unity on human rights issues in the EU have led to threats for the EU.

    Keywords: European Union, Central Asia region, SOWT model, opportunities, threats